Hvad er KAATSU Træning?
Kaatsu er et paradigmeskift i den måde som vi træner på. Du kan nu træne både mere intelligent, mere sikkert og samtidig forbedre din styrke og fitness på kortere tid, og med større resultater.
Fordelene ved Kaatsu-træning – i form af bedre helbred og øget wellness – kan opnås af alle, uanset alder, fysiske udgangspunkt og fitnessniveau.
Kaatsu-træning ændrer blodstrømmen til dine lemmer under træningen, og det får hjernen til at tænke, at musklerne arbejder ekstra hårdt.
Dette udløser en robust, anabolsk, hormonel frigivelse i blodstrømmen, og dette systemiske respons, påvirker alt arbejdende – og eventuelt skadet – væv positivt.
Øget væksthormonsniveauer fremmer og forbedrer dit energiniveau, øger din ydeevne, fremmer anti-aging, og hjælper med at opretholde din knoglestyrke.
For at opsummere, – Hele din krop nyder godt af denne form for træning. Fordelene og resultaterne kan mærkes hurtigt i løbet af kun få Kaatsu sessioner.
Book en introsession og oplev en Kaatsu-træning med en af vores dygtige instruktører.
Hvordan virker Kaatsu?
KAATSU FITNESS skaber stærke fysiologiske effekter i kroppen på meget kort tid med meget lav belastning.
Ved hjælp af special-designede pneumatiske trykmanchetter – der spændes på enten arme eller ben med et meget præcist og individuelt tryk – ændres kroppens blodgennemstrømningsmønstre.
I denne tilstand fører selv meget let muskelarbejde til hurtig udmattelse, og træningsøvelser der normalt er meget lette at udføre, bliver nu pludselig meget ”tunge” og mere krævende at udføre.
KAATSU FITNESS er en sikker og effektiv træningsmetode for personer i alle aldre, hvad enten du blot ønsker at holde dig i form, har brug for genoptræning efter en skade, eller du træner på højt niveau som professionel atlet.
Hvordan: En manchet – et Kaatsu-bælte – sættes øverst på enten arme eller ben, hvorefter der tilføres tryk til bæltet ligesom i en blodtryksmåler. Gennem en nøje monitorering af trykket, tilpasses trykket til den enkeltes tolerance-niveau, og derved ændres blodgennemstrømningsmønsteret. Der opnås nu en hurtig muskeludtrætning gennem let arbejde med lav belastning.
Kaatsu skaber en mængde forskellige positive virkninger for kroppen.
Gennem Kaatsu-træningen opnår du hurtigt øget smidighed, øget udholdenhed og øget styrke.
Din samlede fysiske præstationsevne forbedres markant på meget kort tid.
Den fysiologiske påvirkning omfatter bl.a.:
Øget muskelvækst, proliferation af stamceller, stærkere knogler, øget stofskifte, højere fedtforbrænding, øget væksthormonsspejl, positiv indvirkning på hjerte-kar systemet, rekruttering af nye kapillærer/dannelse af nye blodkar, øget elasticitet og passage i vener og arterier samt blodtrykssænkning.
Der findes i dag i den videnskabelige litteratur masser af evidens og forskning, der dokumenterer Kaatsu-træningens positive effekter, noget dog bedre end andet, og der forskes stadig meget inden for området. Dog er der i dag, blandt forskere verden over, bred enighed om at Kaatsu medfører påviselige positive og gavnlige effekter for kroppen.
Meget simplificeret så sker der følgende:
1. Brug af lette vægte + moderation af blodgennemstrømningsmønstret, skaber maksimal udmattelse af muskelceller, uden at de nedbrydes.
2. Nervesystemet signalerer besked til hjernen om at musklerne har brug for hjælp.
3. Hjernen reagerer, ved at sætte gang i produktion af væksthormon.
4. Anabolske hormoner cirkulerer rundt i kroppen via blodbanerne, og rammer anabolske receptorer i de muskler, der er blevet brugt. Dette gælder også arbejdende muskler, der ligger over bælterne.
Muskelvæv, knogler og blodårer anvender den anabolske hormonudskillelse til at facilitere reparation og vækst, uden at væv bliver beskadiget.
Kaatsu – i medicinske termer
Lokale og systemiske mekanismer ved Kaatsu-træning
Når Kaatsu-bælter anvendes korrekt (korrekt position og tryk), er det arterielle in-flow begrænset, dyb venøs out-flow hæmmes, og det kapillær-venøse rum bliver udspilet samt overbelastet i musklen distalt for Kaatsu-bælterne. Når muskelsammentrækning foretages under disse betingelser – begrænset blodgennemstrømning og overbelastede vaskulære rum – opbruges de intracellulære fosfatenergilagre samt ilt med en hastighed hurtigere end den almindelige cirkulation kan nå at genopbygge dem. Metaboliske affaldsprodukter ophobes, og homøostase i den aktive muskel er tabt. Som følge heraf, efterhånden som vævet bliver mere hypoxisk og energi-lagre udtømte, forsøger anaerob glykolyse at kompensere ved at øge sin hastighed, hvilket producerer nogle ATP, men skaber samtidig en markant forstyrrelse i muskel homeostase som i sidste ende hæver både mælkesyre- intracellulære- og interstitielle koncentrationer i blodet. Hypoxi, acidose, lactat ion per se, uorganisk phosphat, AMP og mange andre lokale faktorer, har vist sig at aktivere omsætning, og dermed proteinsyntesen i muskelceller. Dette er den såkaldte “lokale effekt” af Kaatsu der resulterer i stimulering af muskler, sener og vaskulær vækst.
Væksthormon
Den markerede forstyrrelse af muskelens homeostase, og overbelastning af vaskulære kar, kommunikeres til det centrale nervesystem (CNS) via gruppe III og IV afferente nerver. De afferente nerver kommunikerer denne “lidelse” til CNS. Det opfattes cortically (bevidst) som en type af smerte (dvs. hvad man føler når udfører Kaatsu), og samtidig er der mange ubevidste synapser der stimulerer efferente output i en række forskellige centre. For eksempel forbindelser til – og i – de kardiovaskulære kontrolcentre som stimulerer en stigning i vejrtrækning, blodtryk og hjertefrekvens. Et andet eksempel er hypothalamus frigivelse af væksthormon frigørende faktor (GHRH signal) til hypofyseforlappen som frigiver væksthormon (GH), som igen stimulerer insulin vækstfaktor I (IGF-I) frigivelse fra leveren, som er en del af en ” systemisk reaktion“ til at reparere og vækste skeletmuskulatur samt reparation af skader. Desuden udskilles forskellige stoffer i veneblodet i de udøvende muskler som ændrer og forstærker de ændringer, der forekommer fra både lokale og systemiske mekanismer, efterhånden som blodet omfordeles til andre vaskulære kar.

Professor Yoshiaki Sato
KAATSU HISTORIE
Kaatsu-træning stammer fra Japan, og ordet ”Kaatsu”, er sammensat af to forskellige ord: ”Ka”, og ”Atsu” som på japansk betyder ”tilføjet tryk”.
Sammenhængen mellem Kaatsu – også kaldet ”Blood Flow Restriction” – og de mange positive effekter, blev opdaget i 1966 af professoren Yoshiaki Sato.
Yoshiaki Sato fik inspirationen til Kaatsu, da han i 1966 deltog i en Buddhistisk ceremoni. Yoshiaki sad i den traditionelle japanske siddestilling under ceremonien (siddende på knæene, og med ret ryg), da hans ben begyndte at sove. Han begyndte at massere sin læg for at få gang i blodcirkulationen, og han bemærkede, at den hævelse og det ubehag som han oplevede i lægmuskulaturen, var sammenligneligt med det som han oplevede efter en hård og udmattende styrketræning af læggen. Han tænkte, at årsagen til denne oplevelse måtte skyldes den formindskede blodgennemstrømning til musklen, og han teoretiserede, at hævelsen og fornemmelsen i læggen måtte være forårsaget af – eller i hvert fald være årsagsforbundet med – den reducerede blodtilførsel til lægmusklen. Derved blev kimen lagt til det som vi i dag kender som Kaatsu-træning.
Nutidens Kaatsu-træning
Professor Yoshiaki Sato udviklede siden metoden op igennem 1970´erne, og helt frem til 00´erne, gennem talrige forsøg, samt de mest effektive protokoller og udstyr til brug for Kaatsu-træning. Metoden har efterfølgende – og er det stadig i dag – genstand for alsidig forskning både i Vesten og i Asien, og der er i dag publiceret hundredevis af evidensbaserede studier i videnskabelige tidsskrifter verden over. Og de dokumenterer alle, Kaatsu-træningens positive virkning for kroppen.
Professor Yoshiaki Sato driver i dag Kaatsu Japan, og fungerer som rektor for Kaatsu International University (KIU).
KAATSU FITNESS i Danmark har et tæt samarbejde med KIU, og med KAATSU-Danmark.
Alle KAATSU FITNESS instruktører er KIU-certificerede.
Et medlemskab i KAATSU FITNESS er din sikkerhed for, at du altid har den bedst mulige ekspertise inden for KAATSU FITNESS til din rådighed.
Ofte stillede spørgsmål
Generelt om Kaatsu
Hvordan starter jeg med at træne Kaatsu?
Du kan tilmelde dig personlig træning hos KAATSU FITNESS her på sitet og starte i morgen. Du kan også blive certificeret i basic Kaatsu og købe dit eget udstyr. Det gøres ved at tilmelde dig vores Kaatsu-uddannelse og bestå eksamen. Når du har bestået eksamen kan du bestille din egen myKaatsu maskine, Kaatsu Air Bands og / eller Kaatsu Aqua Bands. Når du modtager det udstyr, er du klar til selv at nyde godt af Kaatsu-træning og du kan undervise andre.
Hvad er forskellen på Kaatsu og anden styrketræning?
Kaatsu giver en mere robust anabolsk stimulation, i en kortere periode på en mere sikker måde, end ved normal modstandstræning. Resultater i fitness og styrke realiseres hurtigere med Kaatsu træning end ved traditionel styrketræning.
Hvordan kan Kaatsu skabe muskelvækst med så lav belastning?
Du har groft inddelt to typer muskelfibre, type 1 og type 2 også kaldet slow twitch og fast twitch muskelfibre. Type 1 bruger ilt og er velegnet til udholdenhed. De har ikke det store potentiale for vækt. Type 2 arbejder anaerobt og har størst potentiale for vækst. Traditionelt så skal der hårdt og tungt arbejde til for at aktivere type 2 fast twitch muskelfibre. Pga. restriktion af blodgennemstrømningen de-oxygeneres blodet i ekstremiteten og type 2 muskelfibrene aktiveres selv ved lav belastning da der er skabt et miljø som der var talte om en hård belastning. Dette er en meget simplificeret forklaring på den komplekse mekanisme der ligger til grund for Kaatsu.
Hvad er forholdet mellem mit blodtryk og optimalt Kaatsu tryk?
Der er ingen sammenhæng mellem dit blodtryk og optimalt Kaatsu tryk. Dit blodtryk er trykket af blodet i arterierne dybt inde i dine arme eller ben. Det er pulsatilt i funktion. Når hjertet kontraherer vil trykket i arterierne stige og derefter falde når hjertet slapper af. Trykket i slangen på et Kaatsu Air pressure belt er Kaatsu-trykket. Det er uden for på dine yderste ekstremiteter og langt væk fra dine arterier og dybe vener. Kaatsu-tryk er det tryk der ændrer din omsætning af blodcirkulationsmønsteret ved at begrænse det venøse tilbageløb og arteriel indstrømning af blod.
Hvad er et optimalt tryk når du træner Kaatsu?
Den optimale Kaatsu-tryk varierer fra person til person og varierer fra dag til dag for samme person. Der er mange variabler der har indflydelse på dit optimale tryk, bla. er det afhængigt af alder, sundhed og fitness niveau, omkreds af ekstremiteter, hudtykkelse og mængden af subkutant fedt, hydreringsniveau og tidligere Kaatsu erfaring. Derfor er det vigtigt, at det optimale tryk bestemmes rigtigt ved begyndelsen af hver Kaatsu-session.
Hvor mange gange om ugen skal jeg træne Kaatsu?
En Kaatsu-Cycle er udført fra så meget som 3 til 4 gange om dagen til så lidt som to gange om ugen. Typisk for f.eks. ældre mennesker (+60) så udføres tre Kaatsu sessioner om ugen, hvor konkurrenceatleter i 20’erne så udfører op til 5 Kaatsu sessioner om ugen.
Hvem benytter sig af Kaatsu?
Kaatsu er sikkert og effektivt og anvendt af atleter og ikke-atleter i alle aldre, evner og baggrund i Asien, Europa og Amerika for at opnå muskelstyrke, øget bevægelsesradius og øgede sportspræstationer. Kaatsu anvendes af OL-guldvinderne og verdensmestre, professionelle atleter, college studerende-atleter, high school atleter, militært personel og enkeltpersoner fra alle samfundslag på mellem 4 og 104 år.
Kan jeg bruge Kaatsu efter knoglebrud eller muskelsprængning?
Ja, faktisk er der udviklet specifikke Kaatsu protokoller designet til at accelerere helingen af brud eller muskelsprængninger hurtigt og effektivt.
Sikker Kaatsu-træning
Hvad kan forhindre mig i at udføre Kaatsu?
Ingenting, så længe du er sund og rask, har det rette udstyr og en certificeret Kaatsu-instruktør til at vise dig, hvordan du udfører Kaatsu korrekt. Vi anbefaler ikke at påbegynde Kaatsu hvis du er gravid, men hvis du allerede har trænet Kaatsu og du bliver gravid så kan du fortsætte moderat Kaatsu-træning. Vi anbefaler at vente 3 dage efter en generel anæstesi, før du starter Kaatsu. Man bør absolut ikke lave Kaatsu når man er dehydreret. I dette tilfælde skal du først rehydrere, så Kaatsu.
Kan jeg selv dyrke Kaatsu derhjemme ved at begrænse min blodgennemstrømning?
For at udføre Kaatsu sikkert og effektivt, må man bruge det korrekte, patenterede udstyr og arbejde med en certificeret Kaatsu-instruktør. Ved korrekt Kaatsu træning lægger vi stor vægt på at bestemme det optimale tryk korrekt. Derfor er træning med hjemmelavede bælter eller uautoriseret Kaatsu udstyr potentielt farligt, og kan i værste fald føre til permanente skader.
Er der potentielle skadesvirkninger?
Når Kaatsu udføres korrekt med korrekt udstyr af en certificeret Kaatsu-instruktør, er det helt sikkert og forsvarligt at udføre.
Kaatsu vs Okklusionstræning
Hvad er okklusions-træning, og hvorfor er det risikabelt?
Okklusions-træning involverer at stoppe blodgennemstrømningen helt i en ekstremitet for betydelige perioder. Det kan skade arterier, nerver, muskler og vener og for nogle individer øge risikoen for blodpropper.
Okklusions-træning kan også forårsage rhabdomyolyse, som kan føre til nyresvigt.
Er Kaatsu en form for okklusions-træning?
Nej, Kaatsu ændrer blodgennemstrømningsmønstre. Kaatsu stopper IKKE blodforsyningen.
Hvad er forskellen mellem okklusions-træning, og Kaatsu?
Den største forskel mellem okklusions-træning og Kaatsu; er at okklusions-træningen stopper blodgennemstrømnigen helt, hvorimod Kaatsu blot modificerer blodgennemstrømnings-mønsteret. Det vil sige at der altid er gennemløb når man har Kaatsu-bælterne på.