Hvad er KAATSU?

Lær mere om den revolutionerende træningsform og bliv klogere på nøjagtig hvorfor og hvordan den kan gøre din træning mere effektiv.

Afspil video

Sådan virker KAATSU

KAATSU-træning virker ved at anvende specielle Kaatsu trykbælter, der sættes omkring arme eller ben for at begrænse blodgennemstrømningen til musklerne.

  1. Bælter på arme eller ben: Specielle KAATSU-bælter placeres omkring arme eller ben og strammes med et præcist og individuelt tilpasset tryk. Tryktilpasning sker via tilslutning til en Kaatsu airmate maskine der i stand til at levere et præcist tryk og “varme” karrene op gennem en Kaatsu Cycle.

  2. Blodgennemstrømning begrænses: Bælterne reducerer, men stopper ikke, blodstrømmen til musklerne. Dette skaber en tilstand, hvor iltforsyningen til musklerne er begrænset.

  3. Let træning føles hård: På grund af den reducerede iltforsyning bliver selv lette øvelser hurtigt meget udfordrende. Musklerne udtrættes hurtigere, hvilket tvinger dem til at arbejde hårdere.

  4. Effektiv træning: Denne hurtige udmattelse stimulerer musklerne til at vokse og blive stærkere, selvom belastningen er lav. Kroppen frigiver også flere væksthormoner og øger produktionen af andre stoffer, der fremmer muskelvækst og heling.

  5. Resultater: Regelmæssig KAATSU-træning fører til øget muskelmasse, styrke, smidighed og udholdenhed. Det kan også forbedre stofskiftet, styrke knoglerne og have en positiv effekt på hjerte-kar systemet.

Samlet set gør KAATSU-træning det muligt at opnå store træningsfordele på kort tid med minimal belastning, hvilket er særligt gavnligt for dem, der ønsker at træne effektivt uden at belaste kroppen for meget.

Sikkerhed

KAATSU er 100% sikkert når træningen udføres korrekt under vejledning af en certificeret KAATSU-instruktør eller af en person, der er trænet i korrekt brug af udstyret og teknikkerne. Det er vigtigt at følge de anbefalede retningslinjer og forholdsregler for at minimere risikoen for problemer og maksimere de potentielle fordele ved træningen. Når du begynder i KAATSU Fitness lærer du nøjagtig hvordan udstyret skal bruges. Som med enhver form for træning er det også vigtigt at lytte til kroppens signaler og bruge sin sunde fornuft til at beslutte, om man skal fortsætte med en session.

Prøv KAATSU og mærk forskellen

KAATSU i medicinske termer

Lokale og systemiske mekanismer ved Kaatsu-træning

Når Kaatsu-bælter anvendes korrekt (korrekt position og tryk), er det arterielle in-flow begrænset, dyb venøs out-flow hæmmes, og det kapillær-venøse rum bliver udspilet samt overbelastet i musklen distalt for Kaatsu-bælterne. 

Når muskelsammentrækning foretages under disse betingelser – begrænset blodgennemstrømning og overbelastede vaskulære rum – opbruges de intracellulære fosfatenergilagre samt ilt med en hastighed hurtigere end den almindelige cirkulation kan nå at genopbygge dem. 

Metaboliske affaldsprodukter ophobes, og homeostase i den aktive muskel er tabt. Som følge heraf, efterhånden som vævet bliver mere hypoxisk og energi-lagre udtømte, forsøger anaerob glykolyse at kompensere ved at øge sin hastighed, hvilket producerer nogle ATP, men skaber samtidig en markant forstyrrelse i muskel homeostase som i sidste ende hæver både mælkesyre- intracellulære- og interstitielle koncentrationer i blodet. 

Hypoxi, acidose, lactat ion per se, uorganisk phosphat, AMP og mange andre lokale faktorer, har vist sig at aktivere omsætning, og dermed proteinsyntesen i muskelceller. Dette er den såkaldte “lokale effekt” af Kaatsu der resulterer i stimulering af muskler, sener og vaskulær vækst.

Væksthormon

Den markerede forstyrrelse af musklens homeostase, og overbelastning af vaskulære kar, kommunikeres til det centrale nervesystem (CNS) via gruppe III og IV afferente nerver. 

De afferente nerver kommunikerer denne “lidelse” til CNS. Det opfattes cortically (bevidst) som en type af smerte (dvs. hvad man føler når udfører Kaatsu), og samtidig er der mange ubevidste synapser der stimulerer efferente output i en række forskellige centre. 

For eksempel forbindelser til- og i de kardiovaskulære kontrolcentre som stimulerer en stigning i vejrtrækning, blodtryk og hjertefrekvens. Et andet eksempel er hypothalamus frigivelse af væksthormon frigørende faktor (GHRH signal) til hypofyseforlappen som frigiver væksthormon (GH), som igen stimulerer insulin vækstfaktor I (IGF-I) frigivelse fra leveren, som er en del af en ” systemisk reaktion“ til at reparere og vækste skeletmuskulatur samt reparation af skader. 

Desuden udskilles forskellige stoffer i veneblodet i de udøvende muskler som ændrer og forstærker de ændringer, der forekommer fra både lokale og systemiske mekanismer, efterhånden som blodet omfordeles til andre vaskulære kar. 

Professor Yoshiaki Sato

KAATSU's Historie

Kaatsu-træning aka Okklusionstræning, Blood Flow Restriction (BFR) stammer fra Japan, og er Okklusionstræning eller Blood Flow Restriction (BFR) i sin originale form. Ordet ”Kaatsu”, er sammensat af to forskellige ord: ”Ka”, og ”Atsu” som på japansk betyder ”tilføjet tryk”. 

Sammenhængen mellem Kaatsu – også kaldet ”Blood Flow Restriction” – og de mange positive effekter, blev opdaget i 1966 af professoren Yoshiaki Sato.

Yoshiaki Sato fik inspirationen til Kaatsu, da han i 1966 deltog i en Buddhistisk ceremoni. Yoshiaki sad i den traditionelle japanske siddestilling under ceremonien (siddende på knæene, og med ret ryg), da hans ben begyndte at sove. Han begyndte at massere sin læg for at få gang i blodcirkulationen, og han bemærkede, at den hævelse og det ubehag som han oplevede i lægmuskulaturen, var sammenligneligt med det som han oplevede efter en hård og udmattende styrketræning af læggen. 

Han tænkte, at årsagen til denne oplevelse måtte skyldes den formindskede blodgennemstrømning til musklen, og han teoretiserede, at hævelsen og fornemmelsen i læggen måtte være forårsaget af – eller i hvert fald være årsagsforbundet med – den reducerede blodtilførsel til lægmusklen. Derved blev kimen lagt til det som vi i dag kender som Kaatsu-træning. 

Nutidens Kaatsu-træning

Professor Yoshiaki Sato udviklede siden metoden op igennem 1970´erne, og helt frem til 00´erne, gennem talrige forsøg, samt de mest effektive protokoller og udstyr til brug for Kaatsu-træning. 

Metoden har efterfølgende – og er det stadig i dag – genstand for alsidig forskning både i Vesten og i Asien, og der er i dag publiceret hundredevis af evidensbaserede studier i videnskabelige tidsskrifter verden over. Og de dokumenterer alle, Kaatsu-træningens positive virkning for kroppen. 

Professor Yoshiaki Sato driver i dag Kaatsu Japan, og fungerer som rektor for Kaatsu International University (KIU). 

KAATSU FITNESS i Danmark har et tæt samarbejde med KIU, og med KAATSU-Danmark

Alle KAATSU FITNESS instruktører er KAATSU DANMARK -certificerede. 

Et medlemskab i KAATSU FITNESS er din sikkerhed for, at du altid har den bedst mulige ekspertise inden for KAATSU FITNESS til din rådighed. 

ANTI AGING

“Skønhed kommer indefra.” KAATSU træning stimulerer produktionen af væksthormon, der hjælper med at regulere metabolisme, fremme kollagen-produktion, muskel og stærkere knogler. At udføre lavintensiv træning med KAATSU giver dig mulighed for at opnå maksimal effekt  uden at slide på kroppen. Forbliv stærk og selvsikker med forbedret fitness og wellness og oprethold en sund og høj livskvalitet.