Hvad kendetegner kroppens to muskelfibre og hvordan træner du dem?

I denne blog kan du læse en dybdegående og detaljeret gennemgang af kroppens 2 muskeltyper. Således får du en stor forståelse for, hvordan du træner begge muskeltyper mest effektivt, og hvad denne træning gør for kroppen.

Forklaring af muskeltyperne, deres formål og fordele.

I den menneskelige krop findes der en række muskeltyper. I denne blog gennemgår vi kun de muskeltyper relateret til de muskler, som gør det muligt at bevæge kroppen, og de muskler som kan trænes ved at udsætte dem for belastning – styrke og kardio træning.

I forbindelse med træning arbejdes der med 2 muskeltyper: 

 

Type I = slow twich

Type II = fast twitch 

 

 

Type I-muskelfibre (slow twitch)

Type I, også kaldet ‘den røde’ muskeltype, har denne betegnelse på grund af sit røde farvestof, der hjælper med iltoptagelsen. Derudover er der rigeligt med små blodkar, hvilket sikrer en god forsyning af ilt og næringsstoffer.

Denne type muskel har den fordel, at den kan arbejde i længere perioder, men den kan ikke producere meget kraft. På grund af sin udholdenhed kaldes den også ‘slow twitch’, da den tager længere tid om at aktivere og trække sig sammen, og den kræver belastning i længere perioder, før udmattelsen indtræder. Dette kaldes også aerob energiforbrug.

Type II-muskelfibre (fast twitch)

Type II, kendt som ‘den hvide’ muskeltype, har mindre af det røde farvestof og færre blodkar, hvilket resulterer i mindre iltoptagelse og næringsstoffer. Dette gør, at type II har mindre udholdenhed, men til gengæld har den større muskelkraft. Derfor kaldes den ‘fast twitch’, da den er hurtig til at aktivere og trække sig sammen og er god til eksplosiv kraftudfoldelse i kortere perioder, da den hurtigere udtrættes. Dette kaldes også anaerob energiforbrug.

Type II-fibrene er opdelt i to undergrupper:

Type IIA og Type IIX

Uanset træningstype vil Type IIX-fibrene omdannes til Type IIA-fibre. Denne ændring er dog ikke permanent. Når træningen stopper, vil fibrene nemlig gradvist vende tilbage til Type IIX. Dette fænomen kan udnyttes ved træningens “peak”, hvorved man kan fremkalde en regenerering af Type IIX ved at reducere volumen og intensitet. Sådanne tilpasninger kan resultere i markant forbedring af formen, så længe de træningsrelaterede tilpasninger bevares. Selvom der sker en vis tilpasning af fibertyperne, kan en Type II-fiber, gennem træning, grundlæggende ikke omdannes til en Type I-fiber, og omvendt. 

Hvilke sportsgrene påvirker muskeltyperne?

En høj koncentration af type I er bedst egnet til langdistanceløb, cykling, triatlon og lignende. En højere koncentration af type 2 er god til sprint, kast og tunge løft. 

Type II-fibrene har stor relevans inden for vægttræning, da de har det største potentiale for kraftudvikling og vækst. Derfor er det vigtigt at have en betydelig andel af Type II-fibre for succes inden for bodybuilding, styrkeløft, vægtløftning og lignende sportsgrene.

Verdens bedste sprintere har for eksempel op mod 80 % Type II-fibre, hvilket delvist forklarer deres ekstreme hastighed. Dog har de fleste mennesker en fordeling, der ligger tæt på 50/50.

 En god blanding af begge typer er ideel til sportsgrene som roning, der kræver både kraft og udholdenhed. Sammensætningen af ens muskelfibre kan have stor betydning for ens præstation inden for en specifik sportsgren. 

Hvordan kan Kaatsu-træning påvirke muskelfibrene?

Kaatsu-træning har vist sig at have en unik effekt på muskelfibrene og deres sammensætning. Ved at begrænse blodtilførslen til musklerne under træning kan Kaatsu-træning stimulere både type I- og type II-muskelfibre på en måde, der ligner både udholdenhedstræning og styrketræning.

Når blodtilførslen til musklerne er begrænset under Kaatsu-træning, skaber det et miljø, hvor muskelfibrene bliver tvunget til at arbejde hårdere for at udføre træningsøvelserne. Denne øgede arbejdsbyrde kan føre til hurtigere muskeltilpasning og vækst.

Type I-muskelfibre, der normalt trænes ved udholdenhedstræning, kan stimuleres under Kaatsu-træning på grund af det langvarige, men moderat intense pres, som træningen pålægger musklerne. Samtidig kan type II-muskelfibre, som normalt trænes ved styrketræning, også aktiveres på grund af den øgede muskelbelastning og det høje muskelspændingsmiljø, som opstår under Kaatsu-træning.

Denne kombination af stimulering af både type I- og type II-muskelfibre gør Kaatsu-træning til en effektiv metode til at forbedre både muskeludholdenhed og muskelstyrke samtidigt. Det kan også være særligt nyttigt for personer, der ønsker at optimere deres træningseffektivitet og opnå maksimale resultater på kortere tid.

PRØV DET FOR AT FORSTÅ DET OG BOOK EN INTROSESSION!

 

Kilde: https://www.bodylab.dk/shop/det-neuromuskulaere-system-1796c1.html 

 

ANTI AGING

“Skønhed kommer indefra.” KAATSU træning stimulerer produktionen af væksthormon, der hjælper med at regulere metabolisme, fremme kollagen-produktion, muskel og stærkere knogler. At udføre lavintensiv træning med KAATSU giver dig mulighed for at opnå maksimal effekt  uden at slide på kroppen. Forbliv stærk og selvsikker med forbedret fitness og wellness og oprethold en sund og høj livskvalitet.