Hvad har fedt omkring maven og udholdenheds-træning tilfælles for mænd over 40?

Testosteronniveau

Begge dele medvirker til, at undertrykke og sænke dit testosteronniveau. Testosteron styrer det meste af det der definerer dig som mand og hvordan du ser ud.

Hvornår var det sidste gang du hoppede – jeg mener rigtig hoppede så højt du kunne ? 

Eller hvornår  har du sidst løbet en tur – jeg mener rigtig løbet som den gang du var ung ? Eller hvornår har du gjort noget så simpelt som bare, at bøje dig ned og snøre dine sko ?  

Noget der engang var så simpelt, at man end ikke tænkte over det, men nu er du for det meste nødsaget til at sætte dig ned når du skal snøre dine sko. 

Hvis du er som de fleste over 40 år så er svaret nok, at det er så lang tid siden at du ikke kan huske det … 

Use it or loose it

Ved du hvad der sker med de muskler du har brug for til at hoppe, løbe , knæle og som du ikke har brugt i lang tid ? Sandheden er at de deaktiveres – har du nogensinde hørt frasen ”Use it or loose it ”?  Det er især sandt fsv angår dine muskler – endda i særlig høj grad for dine muskler. Når du ikke bruger musklerne så tænker kroppen, at der ikke længere er brug for dem. Og med tab af muskelmasse taber du styrke og dine led bliver svage og langsomt begynder du, at gå i forfald. Det er derfor du ser så mange over 40 som døjer med holdningen, de falder sammen  og har ondt i ryggen. Og dårlig holdning medfører ledsmerter, konstant træthed og det kan også medfører nedsat fedtforbrænding. Sammen med deaktivering af muskler er det  årsag til, at så mange mænd døjer med for meget ”belly fat” ekstra fedt der sidder omkring maven og som er svært at komme af med.

Så hvis dine muskler er begyndt at deaktivere  kan det medfører øget vægt særligt omkring maven og det er fordi du taber muskelmasse og din testosteronproduktion begynder at lukke ned. Og tab af testosteron medfører igen øget fedtmasse omkring maven – det er en ond spiral. Testosteron styrer det meste af det der definerer dig som mand og hvordan du ser ud. Jo mere testosteron du producerer, des stærkere er du, des bedre holdning har du og des mindre fedtmasse vil du have omkring maven. Men hvis dine test niveauer er lave – jep, så bliver du ham den gamle mand du engang har lovet dig selv du aldrig ville blive. Lave niveauer af testosteron giver  også symptomer som depression, tab af libido og træthed, Når du er over 40 er det derfor ekstremt vigtigt af fokuserer på dit testosteronniveau så det ikke sker for dig. Udfordringen er nemlig, at fra 30-års alderen falder testosteronniveauet gradvis i gennemsnit ca. 1 procent om året så når du er i fyrrerne  kan du risikerer at have et meget lavt testniveau. Fokus på at opretholde et sundt testosteronniveau bør være din absolut 1. Prioritet hvis du er over 40 år. 

                                               

Genvind en sund og stærk krop

For at komme af med fedtet, få mere testosteron og genvinde en sund og stærk krop er det derfor nødvendigt at træne. Vel og mærke at træne rigtigt. For ligesom der er ting, som mænd kan gøre for at øge niveauerne af testosteron, så er der aktiviteter der sænker testosteron niveauet. Ensidig og for meget cardio træning som f.eks. maratontræning eller længerevarende spinning eller cykling på landevej  har den modsatte effekt og kan få dit testosteron til at falde til niveauerne for mænd, der er blevet kastreret. For mange der ikke har trænet i lang tid  er det derfor svært af  finde ud af hvor man skal begynde. 

Hvor meget er for meget?

At løbe 3-5 km et par dage om ugen vil sandsynligvis ikke forårsage lavt testosteron, men 

personer der dyrker intens cardiotræning, der varer længere end en time hver dag som  maratonløbere, langdistanceløbere, triathleter og CrossFitters vil være udsatte.

Og hvis du har et vanvittigt stressende liv, kan selv en lavere træningsvolumen influerer negativt på dit testosteron-til-kortisol-forhold.

Styrketræning derimod og særlig multijoint exercises med tung belastning er bevist gennem forskning som værende den mest effektive måde for mænd over 40 at stimulere testosteron produktion på. Tung belastning betyder for begyndere eller hvis det er lang tid siden du har trænet belastninger på 70% 1RM. Dvs en belastning på 70% af det du kan løfte én gang når du træner. Udfordringen er desværre er det stort set er umuligt for rigtig mange når man først er kommet op i alderen og har været væk fra træning et stykke tid, at  skulle håndtere belastninger på disse niveauer. Det kan lade sig gøre, men det tager meget lang tid dels at tilvænne kroppen, dels at gennemfører et træningspas og dels at opnå resultater. Det vel og mærke hvis du ikke døjer med nogen skavanker ex. diskusprolabs, skulderskade, ondt i knæ eller andet. Og hvis du ikke allerede døjer med nogen skavanker så er risikoen desværre overhængende for, at det sker når man er over 40 og først begynder at kaste sig ud i at håndtere tunge belastninger.

Tung styrketræning er den mest effektive træningsmåde at stimulere testosteron på.

Så hvad er løsningen ? 

Kaatsu træning der stammer fra Japan er måske den mest effektive træningsmetode nogensinde. Kaatsu er en lavintensitetstræning der stimulerer og aktiverer både dine type 1 og dine vigtige type 2 fibre (dem der skaber styrke og muskelvækst og som de-aktiveres ved inaktivitet og tabes med alderen) meget effektivt samtidig med, at træningen forbedrer dit blodkredsløb og din kondition.

KAATSU træning leverer samme resultater med lav belastning som tung konventionel styrketræning.

Kaatsu træning giver dig de samme positive effekter som konventionel tung styrketræning (øget væksthormon og testosteronproduktion), men på meget kortere tid og med kun 20%1RM. Træningen er derfor skånsom mod led og sener og du er i stand til at gennemføre træningen og opnå resultater også selvom du måtte døje med nogle skavanker. Du er  samtidig 100% skadesfri og undgår helt belastningsskader. Træningstidsforbrug er også markant kortere og dine resultater kommer markant hurtigere end ved konventionel styrketræning. 

Ved hjælp kaatsu trykbælter sikres resultater med lav belastning.

 Book en introsession hos https://kaatsufitness.dk/kob-intro-session/ og mærk på egen krop hvad Kaatsu-træning kan gøre for dig. 

ANTI AGING

“Skønhed kommer indefra.” KAATSU træning stimulerer produktionen af væksthormon, der hjælper med at regulere metabolisme, fremme kollagen-produktion, muskel og stærkere knogler. At udføre lavintensiv træning med KAATSU giver dig mulighed for at opnå maksimal effekt  uden at slide på kroppen. Forbliv stærk og selvsikker med forbedret fitness og wellness og oprethold en sund og høj livskvalitet.