Mere end bare muskelstyrke
Kaatsu forbindes oftest med muskelopbygning, men Kaatsu har også andre meget gavnlige påvirkninger for kroppen. Regelmæssig Kaatsu påvirker blodkarrene positivt, danner nye blodkar og reverserer på den måde – lidt populistisk sagt – aldringsprocessen af blodkarrene. Den japanske træningsform virker derfor også som konditionstræning, samtidig med styrketræningen da nye blodkar kombineret med øget elasticitet forbedrer Vo2max.
Når du læser om Kaatsu eller BFR (Blood Flow Restriction), handler det næsten altid om muskelstyrke og muskelvækst. Mindre velkendt er de positive virkninger for den vaskulære funktion.
Præcis ligesom muskler, så har blodkar også en kontraktionstilstand (tonus), der kan ændre sig som følge af metaboliske eller mekaniske påvirkninger. Stigende alder og passiv livsstil fører ofte til bindevævshærdning af blodkarrene og tab af deres transportkapacitet. Disse ændringer er bl.a. forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. For at forhindre livstilssygdomme i kar og kredsløb, er regelmæssig aerob udholdenhedstræning velegnet, fordi den øger karrenes distensibilitet (elasticitet). Konventionel tung styrketræning >65% 1Rm (ikke Kaatsu) medfører meget høje diastoliske og systoliske blodtrykstoppe (der er i enkelte tilfælde målt blodtrykstoppe helt op til 480/350 mmHg (*1)). Konventionel tung styrketræning er derfor ikke specielt egnet til ældre eller hjertepatienter, da aortas elasticitet risikerer at mindskes. Kaatsu-træning kan derimod udrette fantastiske ting i denne henseende.
Sådan virker Kaatsu på den vaskulære funktion
Endotelceller spiller en meget vigtig rolle i en sund blodkarfunktion. Endotelceller er flade og specialiserede celler, der beklæder indersiden af blodkarrene. Endotelcellerne producerer nitrogenoxid (NO), som spiller en afgørende rolle i reguleringen af blodkarrets bredde og som signalmolekyle. Kliniske data indikerer, at regelmæssig Kaatsu træning fører til mere fleksible blodkar og en stigning i antallet af endotelceller gennem øget nitrogenoxidproduktion (*2). Imidlertid afhænger de positive virkninger meget af trykbælternes indstilling til korrekt tryk. Kompressionen af karrene begrænser blodgennemstrømningen i venerne. Som et resultat fører ændringen af blodgennmstrømningsmønstret til arteriel turbulens. Når trykbælterne igen fjernes efter en Kaatsu-træning, forekommer der en reaktiv hyperæmi (hurtig reperfusion af tidligere dårligt perfuseret væv). Disse mekaniske stimuli udøver forskydningskræfter imod karvægge og der sker en øget produktion af nitrogenoxid (NO). Især venerne reagerer, fordi volumenstrækbarheden i venesystemet er ca. 20 gange højere end i arteriesystemet.
Nitrogenoxid et vidundermolekyle
NO er et simpelt gasmolekyle bestående af nitrogen og oxygen. Dens signalfunktion spiller ikke kun en rolle i udvidelsen af blodkarrene, men har også andre positive virkninger (*3):
– Reducerer risikoen for arteriosklerose
– Modvirke risikoen for slagtilfælde
– Sænkning af blodtryk og skadeligt LDL-kolesterol
– Forbedring af erektionsfunktion
– Antiinflammatoriske egenskaber, især mod hævelse og leddegigt
– Stærk antioxidant effekt
– Øget cerebral blodgennemstrømning og forbedrede kognitive evner
– Øget kapillarisering af muskelvæv og dermed øget atletisk ydeevne
Hvor sunde er mine kar?
For at bestemme arteriel tilstand og stivhed af blodkarrene, findes der forskellige metoder. F.eks. kan karstivheden bestemmes ved hjælp af en ultralydsmåling. Det mest praktiske er imidlertid for øjeblikket pulsbølgediagnostik, der betragtes som ”Golden Standard” til estimering af elasticiteten, når det drejer sig om det nær hjerte-arterielle system. En aftagende distensibilitet som følge af forkalkning af karvæggene ved arteriosklerose forårsager en hurtigere progression af pulsbølgen, når pulsbølgehastigheden øges. Dette reducerer den såkaldte Windkesseleffekt (mindsker belastning på hjerte og regulerer blodtryk). Pulsbølgehastigheder på ti meter pr. sekund ses som en indikator for en signifikant øget risiko for hjerte-kar-komplikationer.
Konklusion
Aerob udholdenhedstræning forbedrer vaskulær funktion, men har ingen effekt på muskelhypertrofi. Styrketræning øger muskelhypertrofi, men nedsætter vaskulær funktion. Kaatsu kombinerer fordelene ved begge former for træning: Med lave belastninger kan musklerne opbygges og man stimulerer skabelsen af nye blodkar samt øger og forbedrer kar-elasticiteten.
1: “Arterial blood pressure response to heavy resistance exercise” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3980383/
2: “Exercise-Induced Vascular Adaptations under Artificially Versus Pathologically Reduced Blood Flow: A Focus Review with Special Emphasis on Arteriogenesis” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32024023/
3: “Characterization of the Role of Nitric Oxide and Its Clinical Applications” https://www.karger.com/Article/Fulltext/338150
Du kan læse mere om hvordan Kaatsu forbedrer din kondition her: https://kaatsufitness.dk/kaatsu-forbedrer-kondition-vo2max-og-udholdenhed/